Image Alt

Blog

8 érdekes látnivaló Egerben

Egerben könnyű eltölteni egy hétvégét, hiszen a város, a Szépasszony-völgy rengeteg sokszínű kalanddal és látnivalóval rendelkezik. Összeállítottuk, hogy melyek azok a látnivalók és élmények, amelyeket feltétlen érdemes megnéznünk, átélnünk, ha Eger városában járunk.

Egri Líceum: Varázstorony, camera obscura

A barokk stílusú Eszterházy Károly Egyetem épületében, vagy más néven Líceumban a Varázstorony és a camera obscura, vagy más néven sötét szoba, ahol a város látképét a mai napig egy asztalra vetítik ki. A varázstorony érdekes program a gyermekeknek és a fizikai, kémiai kísérleteket kedvelő felnőtteknek. Az épület tetején lévő teraszról lenyűgöző panoráma nyílik a városra.

Főegyházmegyei Könyvtár

Szintén a Líceumban található Főegyházmegyei Könyvtár, amely gradiózus könyvtárával, közel ezer éves, csak itt található kódexekkel várja a látogatókat. Az egri Főegyházmegyei Könyvtárat Eszterházy Károly püspök alapította, szándéka szerint egyetemi könyvtárnak. Miután az általa tervezett universitas nem jöhetett létre, nyilvános könyvtárként 1793-ban nyitotta meg kapuit az olvasók előtt.

Érseki Palota és Látogatóközpont

A Széchenyi utca 5. sz. alatt található az Érseki palotában többek között egyházművészeti kiállításon bepillanthatunk az egri érsekek könyvtárába, ruhatárába, dolgozószobájába és kincstárába, és még borokat is kóstolhatunk az Érseki Vinotékában.

Érseki pincerendszer

Eger legendás pincerendszere egykor 3 kilométer hosszan nyúlt el. A mai, látogatható pince legszebb része az Oszlopos Terem, ahol 7×7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.

Érseki Palota és Látogatóközpont

A Széchenyi utca 5. sz. alatt található az Érseki palotában többek között egyházművészeti kiállításon bepillanthatunk az egri érsekek könyvtárába, ruhatárába, dolgozószobájába és kincstárába, és még borokat is kóstolhatunk az Érseki Vinotékában.

Minaret

Az egri az ország legjobb állapotban fennmaradt minarete, a torony 40 méter magas, az azon körbefutó terasz pedig 26 méteren húzódik. Érdemes megmászni a 97 lépcsőfokát, hogy tíz emelet magasból csodálhassuk meg a város látképét.

Egri vár

A Gárdonyi-regényből jól ismert vár Magyarország egyik legismertebb történelmi emlékhelye.

Török fürdő

A fürdő legrégebbi medencéje, a Török medence, mely 1610-ben épült. A Török fürdőben a gyógyvíz radon-tartalma miatt 2,5 óra tartózkodásra van lehetőség, de ha szeretnénk, a szomszédos Termálfürdővel kibővíthetjük a programot – a két intézmény között.

Dobó tér

Ez a város főtere, a kardját magasba emelő Dobó István a város legendás alakja. A szoborcsoport Stróbl Alajos műve, az 1552-es magyar győzelemnek állít méltó emléket. A Dobó téren érdemes megtekinteni Eger legmagasabb barokk templomát, a Minorita templomot.

Szépasszony-völgy

A belvárostól 10-15 percnyi sétára található Szépasszony-völgy a borkóstolás első számú helye. Magyarországnak egyetlen olyan települése sincs, ahol annyi föld alatti üreg és pince lenne, mint Egerben.

TIPP:

Eger közel 1000 éve múltra visszatekintő gazdag borvidék, riolittufa talajba vájt pincékben, föld alatti labirintusban érnek ma is a híres egri borok. A szombatonként közlekedő Egri Bor Busz körjáratként működik, fix megállókkal délelőttől egészen estig. Az Egerbe látogató borkedvelőknek kínál lehetőséget arra, hogy egyszerűen eljuthassanak egy nap akár több egri pincészethez is, és így könnyebben megismerhessék a helyi borkultúrát. A helyszínek változatosak, a belvárostól a Szépasszony-völgyig, Egerszalóktól a Kőlyuk pincesoron át a Bolyki-völgyig nyolc borászatot illetve az ő vendéglátóhelyeiket ejtheted útba.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on